Militarii sunt chemați să doneze sânge pentru pilotul rănit în accidentul de elicopter din județul Sibiu

Militarii sunt chemați să doneze sânge pentru pilotul rănit în accidentul de elicopter din județul Sibiu
Publicat: 04/12/2014, 12:59

„Donând sânge la Centrul de hematologie transfuzională al Ministerul Apărării Naționale, aflat în incinta Spitalului Universitar de Urgență Militar Central ‘Dr. Carol Davila’, fiecare din noi intră în lupta contracronometru pentru salvarea vieții camaradului nostru, căpitan-comandorul Corneliu Gabriel Titiana, grav rănit în urma accidentului aviatic din 21 noiembrie a.c., care se află internat, în stare foarte gravă, în Spitalul de Chirurgie Plastică, Reparatorie și Arsuri din București. Militari ai Armatei României haideți să dovedim, încă o dată dacă mai era nevoie, că știm să acordăm respectul și prețuirea care se cuvine camarazilor noștri, răniți sau invalizi ca urmare a participării la acțiuni militare, acționând în solidar cu valorile fundamentale ale statului român pe care îl reprezentam cu onoare. Un gest mic pentru fiecare dintre noi, o șansă la viață pentru el. Sacrificiul impune respect!”, se arată într-un comunicat remis MEDIAFAX de spitalul militar bucureștean.

Potrivit oficialilor unității sanitare, starea de sănătate a căpitan-comandorului Corneliu Gabriel Titiana rămâne în continuare gravă, cu prognostic rezervat, în timp ce maistrul militar cls. I Valentin Bora este în stare stabilă. Cei doi militari, supraviețuitori ai accidentului aviatic din 21 noiembrie, rămân în continuare internați la Spitalul de Chirurgie Plastică, Reparatorie și Arsuri din București.

Potrivit Spitalului Militar, având în vedere starea gravă a pilotului Corneliu Gabriel Titiana – conectat la aparatul de hemodiafiltrare, în vederea susținerii funcției renale -, până în prezent nu a fost oportună o nouă intervenție, pe primul loc situându-se eforturile medicale pentru a asigura supraviețuirea.

În comunicat se mai precizează că odată cu aducerea celor doi răniți în București, la nivelul MApN a fost constituită o grupă operativă formată din cadre medicale cu funcții de conducere în cadrul sistemului medical militar, care să asigure cu maximă promptitudine suportul medical, logistic, administrativ și psihologic atât pentru cei doi pacienți, cât și pentru familiile acestora. Din grupa operativă fac parte colonel medic dr. Constantin Ștefani, șeful Direcției Medicale a MApN, colonel medic dr. Florentina Ioniță-Radu, comandantul Spitalul Universitar de Urgență Militar Central (SUUMC), colonel medic dr. Mariana Jinga, directorul medical al SUUMC, colonel medic dr. Daniela Popa, medicul șef al forțelor aeriene, colonel medic dr. Leonard Codreș, șef secție SAMSMO și colonel medic dr. Laurențiu Ene, șeful Secției ATI din SUUMC.

După internarea pacienților la Spitalul de Arși, SUUMC a asigurat, încă din primul moment, suportul de specialitate solicitat de medicii curanți. Astfel, locotenent-colonelul medic asist univ. dr. Bogdan Marinescu a făcut parte din echipa operatorie care a realizat, în seara zilei de 21 noiembrie, primele intervenții chirurgicale de excizie a arsurilor și transplant de piele cu auto și homogrefe, precum și de reducere a fracturilor, iar echipa de medici pneumologi, compusă din colonelul medic dr. Ioana Ștefănescu și colonelul medic dr. Madalin Țețu, au realizat, în 22 noiembrie, extracția bronhoscopică a corpului străin intrabronșic (bucată de platic – vizieră), folosind unitatea de bronhoscopie a SUUMC, unitate care a fost dislocată, cu o ambulanță, la Spitalului de Chirurgie Plastică, Reparatorie și Arsuri.

Totodată, la solicitarea medicilor curanți, MApN a făcut „toate demersurile necesare pentru achiziționarea, în vederea transplantului, a unei cantități de 4000 cm² de piele artificială, produs medical procurat din străinătate, urmare a faptului că acesta nu se găsește pe piața de profil din România”. „La acest moment, pielea artificială este la dispoziția medicilor curanți, momentul operator rămânând să fie stabilit, ulterior, în funcție de evoluția stării de sănătate a pacientului”, se mai precizează în comunicat.

Potrivit Spitalului Militar, în lupta contracronometru pentru salvarea vieții militarilor răniți s-a alăturat și Centrul de hematologie transfuzională al MApN, Ministerul Apărării Naționale, care a asigurat suportul necesar reechilibrării volemice a pacienților, punând la dispoziție necesarul de unității de sânge și plasmă. „Din punct de vedere medico-chirurgical, Ministerul Apărării Naționale, prin intermediul SUUMC, a primit asigurări că s-au facut toate eforturile necesare pentru salvarea vieții celor doi pacienți, iar meritul și responsabilitatea medicală revine unei echipe de succes din care l-am menționa pe dr. Cristian Nițescu, medic primar chirurgie plastică și microchirurgie reparatorie, directorul medical al Spitalului de Chirurgie Plastică, Reparatorie și Arsuri București și medic curant al celor doi pacienți”, mai precizează Spitalul Militar.

Cei doi militari internați la Spitalul de Arși se aflau într-un elicopter militar al Bazei Aeriene 71 Câmpia Turzii care s-a prăbușit, în 21 noiembrie, într-o zonă împădurită aflată între localitățile Laslea, Mălâncrav și Iacobeni din județul Sibiu.

În urma accidentului, opt militari din aparatul de zbor au murit, iar cei doi supraviețuitori au fost preluați de un elicopter SMURD și duși la un spital din Târgu Mureș, de unde au fost transportați în Capitală.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce sancțiune a primit un şofer din Vâlcea după ce şi-a împodobit BMW-ul cu luminițe
Alegeri Prezidențiale 2024 | Surpriză colosală la ora 9:00. Cele 2 județe care s-au mobilizat...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Povestea controversată a primului președinte din istoria României post-comuniste. Protejat al Anei Pauker, fiul de...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
O tânără care a făcut un test ADN ca să afle care este istoria familiei...
INTERDICȚIA halucinantă primită de Gabriel Cotabiță de la fiicele sale. Artistul a fost nevoit să...
Cauza MORȚII lui Gabriel Cotabiță! Solistul s-a chinuit ENORM în ultimele clipe de viață
Haos pe șosele, trafic paralizat și viscol în jumătate de ţară. Zona în care zăpada...
Alegerile prezidențiale din 2024 în România, Turul I: Secțiile de votare s-au deschis. Prezența la...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Spania a amendat mai multe companii aeriene low-cost pentru practici abuzive. Ryanair a primit cea...
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Taxă la retragerea de numerar. Anunț pentru cei care scot banii cash de la bancomat
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
Gabriel Cotabiță a murit! Doliu în lumea artistică
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Kim Jong Un a avertizat că țara sa nu a fost niciodată mai aproape de...